Web Server Nedir? 2024
Web Server Nedir? Türleri Nelerdir?
Web server, diğer hizmet ve programların ya da cihazların çalışmasını sağlamakta olan bir bilgisayar programıdır. Web server’in temel amacı veri ve kaynakların kullanıcılara sunma işleminin yapılmasıdır.
Web server yani web sunucu hizmetlerinin en ufak bir şekilde arıza yapması internet sitelerinin görüntüleme durumlarını kesintiye uğratmaktadır. Sunucu kişiler dosya yüklemediklerinde internet sitesi ziyaretçi olan kişileri ve onlarla beraber dönüştürme ve satma fırsatlarını da kaybedecektir.
Video ve radyo yayınları yapma, telefon satralleri e voip ses transfer işlemleri ve yedekleme konuları gibi çeşitli alama hizmet etmekte olan pek çok sucu türü bulunmaktadır. Bunlar;
- Veri tabanı web server (Database Server)
Ağ üzerinde veri tabanlarının depolama ve alma işlemlerinde ayrılmış bulunan, veri tabanı yönetim sistemlerini ve veri tabanlarını tutmakta olan bir sunucu türüdür. İstemci olan cihazların yaptıkları istekler üzerinde seçilmekte olan kayıtları aramak açısından veri tabanlarında arama yapmaktadır ve bu şekilde sonuçlar geri göndermektedir.
- Dosya web server (File Server)
Dosya sunucuları diğer bilgisayarların kullanımlarına sunulmakta olan dosyaları içermekte olan türdür. Dosya sunucular, ağ üzerinde diğer istemcilerce kullanılır hale getirilmekte olan belge, video ve resimler ve diğer verileri depolayarak yönetmektedir.
- DNS web server (DNS Server)
Hem dominleri hem de dominlere karşılık olan IP adresleri barındırmakta olan cihazdır. Adres çubuklarına yazılan alan adlarının IP adreslerine dönüştürülmesinden sorumlu olmaktadır.
- Web Server
Web sunucu internet sitelerine ait olan dosyaları barındırmaktan ve internet tarayıcı üzerinden sunulmasından sorumludur.
- Uygulama Sunucusu
Uygulamaların çalıştırılması açısından özel olarak tasarlanmakta olan sunuculardır. İnternet uygulamasını çalıştırma, sanal makinaları yönetmekte olan bir hipervizör ev sahipliği yapma, başka sunuculardan gönderilmekte olan verileri işleme, dağıtma ve izleme amacıyla kullanılmaktadır.
- E-posta web server (Mail Server)
Mail web server, e postaların kurumsal ağ ve internet üzerinden taşıyarak depolama işlemlerini gerçekleştirmektedir.
- Online Oyun web server (Game Server)
Oyun sunucuları dünya üzerinde yüzlerce kişinin oyun verilerine erişmesi açısından kullanılmakta olan harici bir sunucudur. Xbox Live ve de playstation gibi popüler oyun sunucuları kullanmaktadır.
- Proxy web server (Proxy Server)
İstemci yani internet tarayıcı ya da bir uygulama ile harici olan sunucular arasında; performansın arttırılması bağlantıların paylaşılması ve isteklerin filtrelenmesi işlemleri açısından aracı olmaktadır.
- VPN web server (VPN Server)
VPN hizmetlerinin barındırılarak sunulması açısından yapılandırılmış olan hem fiziksel hem de sanal bir sunucudur. VPN istemcilerin güvenli olarak ağlara bağlanmalarına izin vermekte olan VPN donanımlarını ve yazılımlarını içermektedir.
Web Server Nelerdir?
Veri merkezleri arasında korunaklı olarak tutulan, kapanması söz konusu olmadığından dolayı geniş güvenlik önlemleri ile korunmakta olan soğutma ve jeneratör sistemleri ile destek ile çalıştırılmakta olan, kesintisiz internet bağlantılarına sahip ve de dayanıklılık oranı yüksek olan bilgisayarlara server denilmektedir. Server olarak bilinmekte olan teknolojik donanımlar, günlük kullanım tiplerine sahip olan diğer bilgisayarlardan pek çok yönden ayrışmaktadır. Sunucu olarak adlandırılmakta olan bilgisayarlar, hem hızlı hem de karmaşık donanıma sahiptir. Birden fazla olan ağ bağlantı, sabit sürücü, büyük bellek ve güçlü olan işlemciye sahiptir. Web Server bilgisayarları ile ileri olan yazılım ve program içerikleri inşa edilmektedir. Sunucu olan sistem ve yazılımlar pek çok kullanıcının verileri paylaşmasına olanak vermektedir.
Web Server Nedir Ne İşe Yarar?
Web server hizmetleri, veri toplanması, iletilmesi, web site ve oyunları barındırma, bir ağ üzerinden pek çok bilgisayarın veri paylaşmasının sağlanması gibi farklı olan kullanım alanlarına sahip olmaktadır.
Host server sitenin dosya, içerik ve öğelerinin depolanması ve iletilme sürecini kapsamaktadır.
- Kullanıcılar domain adı yazmış olduklarında bu bilgiler sitenin IP adresi olarak bilinmekte olan spesifik IP numarasına dönüştürülmektedir. Bu şekilde sitenin barındırılmış olduğu sunucu ile bağlantı sağlanmaktadır.
- Sunucular sonrasında kullanıcıların taleplerine uygun olarak site içeriklerini kullanıcı kişilere sunmaktadır. Bu şekilde kullanıcı, domain adlarını tarayıcı üzerinde girmiş olduğunda ana sayfaları görüntülemektedir.
Web site üzerinde host server depolama alanı olarak düşünülebilir. Sitelerin tüm öğe ve dosyaları bu alanda depolanmaktadır. Sunucular, bir ağ üzerinden veri ve bilgi sağlamakta olan fiziksel bilgisayar ya da sanal olan sistemdir. Sitelerin nerede ve nasıl barındırılmış olduğu site performansını etkilemektedir. Bu sebeple seçilen host server hizmetlerinin hem güvenli hem de güvenilir olması sağlanmalıdır.
Bir sunucu sitenin görüntülenmesi açısından gerekli olan istekleri tamamlamayacak şekildelerse kullanıcıların bu siteye erişimi imkânsız olacaktır. Bu durumda sitenin sadık olan ziyaretçi, dönüşüm ve satışlarda azalmaya neden olacaktır.
Kaç Çeşit Web Server Vardır?
Web Siteler açısından seçilmesi gereken host server türü; site büyüklüğüne beklenmekte olan trafik ve gelecekte büyüme gereği duyma ihtimaline bağlı olmaktadır.
En önemli web server türleri;
- Shared (Paylaşımlı) host server;
Paylaşımlı olan host sercer modelinde birden fazla site tek bir fiziksel sunucuyu paylaşmaktadır. Sınırlı trafiğe sahip olan yeni ve de küçük site bulunuyorsa paylaşımlı host server başlangıç açısından doğru tercih olacaktır. geçmiş verilere bakılmış olduğunda, paylaşımlı host server en hesaplısıdır.
Ancak bu host serverin dezavantajları da bulunmaktadır. Paylaşılmakta olan sunucular, trafikler üzerinde ani artışlar ile her zaman baş edemeyecektir. İndirim dönemleri içerisinde yoğun trafik oluşan bir site açısından paylaşımlı host server doğru bir seçenek değildir. Böyle bir durumda işler kesintiye uğramadan yüksek trafik hacmini kaldıran bir host server kullanımına ihtiyaç olacaktır.
Trafikte yaşanan ani artış durumlarını yönetim durumuna sahip olunmasa da siteyle aynı sunucu üzerinden barındırılmakta olan diğerlerinin bu özellikle olması, site ve dolayısıyla işletme sunucu kesintilerinden de olumsuz etkilenmektedir.
- VPS host server
VPS host server, birden fazla sunucu birimlerine bölünmüş olan bir fiziksel sunucuyu ifade etmektedir. Bu birimlerden her biri farklı bir internet sitesini barındırmaktadır ve yalnızca o site trafiği ile ilgili olmaktadır. Bu host server’in sunmuş olduğu en önemli faydası özelleştirme imkânı sunmasıdır. Sunucuların her kısmını kullanıcılar dilediği gibi yapılandırabilir.
VPS host server ile bir düzeye kadar sunucu yönetim ihtiyacı doğmaktadır. Bu şekilde de maliyet artmaktadır. Ayrıca bu host türünde bir sunucuyu birden fazla site ile paylaşıldığından dolayı site üzerindeki trafikteki aynı artışlara karşı savunmasız hale getirmektedir.
Güncel Web Sunucuları Nelerdir?
Sunmuş oldukları özellikler ile pek çok çeşidi bulunan web server programları hem güvenlik hem de performans açısından sitelerin internet üzerinden yayın yapılmasını sağlamaktadır. Bu sunucu türleri arasında en güncel olanlar arasında Nginx, Litespeed, Apache ve Tomcat bulunmaktadır. İnternet sitelerinin büyük çoğunluğu web serverlar tarafından yönetilmektedir. Özellikle Nginx ve Apache en iyi web sunucuları arasındadır.
Ayrıca yazılımları yanında APS geliştiricilere özel olarak yapılan ASP web server hizmeti de bulunmaktadır. internet sayfaları açısından dizin yapılandırma yapma olanağı yapmakta olan server aynı zamanda çerez desteği de sunmaktadır. Web sunucuları arasında yer alan diğer yazılım ise Windows serverdir. Bu web sunucusunun kurulumu ve yönetim şekli oldukça basittir.
Apache web sunucu
Apache web sunucusu açık kaynaklıdır. Apache sunucusu, Apache Software Foundation yani ASF tarafından geliştirilmiştir. Alt yapısı içerisinde şifre yetkilendirme işlemi, URL yazma, güvenlik ve ön bellek gibi pek çok modülden oluşan alt yapısı bulunmaktadır. Bu modüllerin ihtiyaca göre eklenme ve çıkarma imkanı vermekte olan Apache özelleştirilir yapıya sahiptir.
En popüler olan web sunucuları arasında bulunmaktadır. site ve kullanıcılar arasında köprü görevi görmektedir. Çapraz platform yazılımı olan Apache web sunucusunun kurulum ve kullanımı oldukça kolaydır. Therad iş parçacıkları tabanlı bulunan alt yapı ile çalışmakta olan sunucu sistemi, kolay bir şekilde yapılandırılmaktadır. Wordpress site üzerinde kullanılan güvenlik ve yazılım açısından da oldukça iyi bir performans göstermektedir.
Nginx web sunucu
Başta Igor Sysoev tarafınca hızlı bir mail istemci olarak geliştirilmiş olan Nginx markası, sonradan web sunucu olarak güncel hale getirilmiştir. Açık kaynak kodu olan yazılım eş zamanlı çalışma kabiliyetleri ile yüksek trafiği bulunan siteler açısından performans sergilemektedir. Nginx web sunucu Linux işletim sistemine sahip olan sunucuların pek çoğunda çalışmakta olan centos web server kurulumu açısından da oldukça idealdir.
Yazılımcı olan firmalar tarafınca sürekli olarak güncellenmekte olan Nginx web sunucusu, olay güdümlü olan mimari ile çalışmaktadır. Yani Thread kısımları tek bir worker process çatısı ile yönetilmektedir. Bu nokta da worker bağlantılar istemciler tarafından talep edilmekte olan istekleri Worker process’e gönderim sağlamaktadır. O da bu bağlantıları Master process’e yönlendirme yapmaktadır. Sonuçlar bu şekilde kullanıcılara sunulmaktadır. Özellikle Linux web sunucu kurulumu açısından tercih edilmektedir.
Tomcat web sunucu
Tomcat, apache yazılım vakfı tarafından kullanıma sunulmuştur. Açık kaynaklı olan java server page ve servlet container yazılımını içermektedir. Pek çok özelliği olan wep sunucu Apache, MySOL ve Java gibi çeşitli olan kütüphaneleri de içermektedir. Web uygulaması açısından ideal bir alt yapısı bulunmaktadır. Ayrıca Tomcat web sunucusunun kurulum ve yönetim şekli de diğerlerine göre oldukça kolaydır.
Web uygulaması geliştirme aşamalarında http web server ortamı sağlamakta olan Tomcat tamamen ücretsiz olarak kullanılan bir yazılımdır. Statik internet sayfalarını sunmak açısından etkili bir alt yapısı bulunan server çeşidi, Java kütüphanelerini öncesinde yüklediğinden dolayı Java EL ve Web Socket gibi Java dokümanlarını da bünyesinde barındırmaktadır. Pek çok geliştirici tarafından tercih edilmekte olan web server kullanılır olan Servlet Container’larından yalnızca biridir.
LiteSpeed web server
LiteSpeed web sunucu hem popüler hem de güncel web sunucular arasında yer almaktadır. LiteSpeed hızlı ve de güvenli alt yapısı ile pek çok geliştirici tarafından kullanılmaktadır. Genel olarak yüksek trafik ve kaynak tüketimi bulunan siteler açısından oldukça idealdir. Özelleştirilen bir yazılım olan LiteSpeed web sunucusu sayesinde internet sayfalarının da açma hızı artmaktadır.
LiteSpeed web sunucusu kurulmadan öncesinde bilgisayarlara en uygun olan sürümünün tercih edilmesi oldukça önemlidir. LiteSpeed web sunucusu cpanel üzerinden de kurulum yapılmaktadır. ön bellek içerisinde yer alan eski sayfaları, güncel olanlarla değiştirerek çalışan yazılım, diğer sunuculara oranla daha az sistem kaynağını kullanmaktadır. Web sunucular arasında en maliyetli sunucu LiteSpeed uygulamasıdır. Maliyetli olmasının yanında en güçlü hızlandırma sağlayan web sunucularındandır.
Web site kurulum açısından web sunucu seçilmesi veri toplama ve sunma konusunda oldukça önemlidir. Bu sebeple fiyatlarının yanında hangi performansı sergilediğine bakılmalıdır.