Toplu Olarak Google Index Sorgulaması Nasıl Yapılır?-1
Toplu Olarak Google Index Sorgulaması Nasıl Yapılır? İzlenecek yollar nelerdir?
Google ile ilgili internet sitesinin domain göre, arama çubuğu üzerine ‘site adı:ornek.com’ olarak yazılıp arandığında, çıkan sonuç sayıları Google arama motoru tarafından indekslenmekte olan sayfa sayısını göstermektedir. Eğer SERP üzerinde herhangi bir sonuç oluşmasa bu sayfanın sıfır olduğunu gösterecektir.
Google search console kullanarak Google index sorgulama;
İlgili olan internet sitesinin Google search hesabına girilş yapılmalıdır. Sonrasında ‘ındex’ alanı altında bulunan ‘Coverage’ üzerine tıklanması gereklidir. Bu yer de ‘Valid’ başlığında yer alan sayı index yapılan sayfa sayısını göstermektedir. Bu ekran üzerinde yer alan ‘Details’ bölümü üzerinden de dizin üzerine eklenen sayfalar hakkında detaylı bilgiye ulaşılmaktadır. Eğer Valid alanı içerisinde sıfır varsa bu dizine eklenmekte olan sayfa sayısının sıfır olduğu anlamına gelmektedir. Indexlenme yapılan sayfalarla ile ilgili olarak hata sayısı yani ‘Errors’ alanı içinde yer alırken gerekli detaylar da ‘Details’ sekmesinde yer almaktadır.
Index Kontrolü Nasıl Yapılır?
Google index sorgulama; arama motorunda yer alan botların taramış oldukları internet sitelerinin ve web sayfalarının içeriklerini analiz ederek dizin üzerine eklenme sürecini içermektedir. Dizin işlemlerinin bir sonraki adımı olan sıralama (ranking) süreci içerisinde, index bağlantısının ilişkili bulunduğu sorguda listelenmesini sağlamakta olduğu en önemli faktördür. Trafik hedefi olan sayfaların daha yüksek olan sıralara eklenerek trafik kazanması açısından Google index sorgulama sürecinin en verimli sonuçlanması en kritik adımlardandır.
Google index kontrolü açısından ilk olarak Google search console bölümüne giriş yapılması gereklidir. Daha sonrasında ilgili olan URL, tarama çubuğu üzerine yapıştırılarak istenilen URL dizin üzerine ekle butonu sayesinde eklenmektedir. Ayrıca bu şekilde ındex kontrolü de yapılmaktadır.
1. Google search console kullnarak tarama durumu takibi yapmak;
Search console ile erişilen, Google mülkünün tarama istatistik raporu sayesinde internet sitesine gelen tarama istekleri görüntülenmektedir. Bu rapor sayesinde tarama süreci içerisinde motor botlarınca indirilmiş olan kaynakların html, css ve resim baytları gibi yoğunluklarını ve tarama isteklerine sunucu taraflı olarak dönülen ortalama yanıt süreleri görüntülenmektedir.
Bu şekilde tarama hatalarının varlıkları tespit edilmektedir. Google index sorgulama ilk adımı gerçekleştirilmektedir. Index kontrolleri kapsamı içerisinde ‘on-page kaynakları azaltarak, yükleme sürelerinin arttırılması’ maddesi açısından önizleme sağlanmış olmaktadır.
2. Tarama hata durumları;
Çoğunlukla teknik sorunlar nedeniyle web sitesi üzerinde tarama hata durumu yapılıyorsa bunun tespit edilmesiyle önlem alınması gereklidir. Yaygın tarama hata nedenleri arasında;
- Server (sunucu) & DNS hataları; isteğe yönelik olarak timeout, connection ve no response hata iletme durumudur. Geçici olan hatalardır. Tarama istatistik raporu üzerinde belirgin sunucu sorunu göz önündeyse ve özellikle de trafik talebinde bulunulan sayfalar üzerinde sorun yaşanıyorsa önlemlerin alınması gerekmektedir.
- 404 hataları; 404 hatalı sayfaların yoğun olması internet sitesinde tarama sorunlarına sebep vererek index performansına zarar verecektir. Ayrıca erb site de yoğunluk göstermesi arama motoru botlarında bulunmayan sayfalara erişim sağlayarak bütçelerinin sekteye uğramasına neden olmaktadır. Bu sebep dolaylı bir şekilde internet sitelerinin genel indeks performansına zarar vermektedir.
3. Mobil dostu sayfa kontrollerinin yapılması;
MFI güncellenmesinin dahil olmasıyla beraber internet sitelerinin indeksleme edilmesi için mobil uyumluluk şarttır.
Mobil uyumluluk için;
- Responsive olan yapı
- İçerik üzerine viewpoint meta etiketlerinin dahil olması
- CSS ve JS gibi kaynakların küçük olması
- Görsellerin çözünürlük durumuna zarar verilmeden sıkışması
- AMP ön belleğinin kullanılması gerekliliklerini getirmiştir.
Index kontrolü açısından ilk olarak Google tarafından sunulmakta olan mobil uyumlu test aracılıkları ile internet sitesinin mobil uyumlu olduğundan emin olunması gereklidir.
4. Düzenli içerik paylaşılması & içeriği düzenli bir şekilde güncellemek;
Web sitelerinin düzenli olarak içerik paylaşımları sağlanarak ve var olan içeriklerin düzenli bir şekilde güncellenerek arama motor botlarının sitelerin verimli indexlenmesi sağlanmalıdır. Arama motor botlarının çalışma mantıkları kullanıcıların ihtiyaçlarının pratik olarak karşılanması ve sorgu niyetlerine uygun olan sonucun listelenmesini sağlayacaktır.
Bu şekilde düzenli olarak içerik paylaşılması web sitenin arama motor botlarına sürekli bir şekilde geliştiğinin sinyalini iletirken ar olanları düzenlemek ise Google kullanıcı kişilerinin aktif bilgilerinin web sitesi üzerinde olduğunu sinyal edecektir.
Bu nedenle index kontrolü yapılırken web sitesinin düzenli içerik paylaşımı ve içerik güncelleme yapılması dikkate alınmalıdır.
5. Arama motorları üzerine güncel ve dinamik site haritası gönderilmesi;
Site haritaları arama motor botlarına site yapısının anlatılması ve trafik talebi bulunan sayfaların sinyalleri konusunda, robots.txt dosyası üzerinde en önemli olan dosya türüdür. Google protokollerine uygun olan .xml formatı üzerinde oluşturulan site harita sayesinde arama motor botlarına web site üzerindeki taranma ve indeks talebi olan URL sinyallenmektedir.
İndex kontolü çerçevesinde site haritalarının dinamik olarak yalnızca 200 durum kodlu olan indekslenir URL olduğundan emin olunması gereklidir.
6. Site içi link inşası optimizasyonu yapılması;
Etkin bir site içi link oluşturmak arama motorları tarafından sayfaların keşfederek taranma performanslarının gelişimine katkı sağlamaktadır. Site de yeni oluşturulan ve index talep edilen sayfalar ile ilgili olan etkin alanlardan link yapıldığından emin olunması gereklidir.
Yeni oluşturulan ve index talebi olan sayfaların crawl derinlikleri azaltarak başlangıç URL’lerine yaklaştırarak ilgili olan sayfaların taranmasına erken tespit edilerek index performansına verim katacaktır.
Index kontrolü içinde, sayfaların site de etkin ve manipülatif olmayacak bir şekilde linkleme yapıldığından emin olunması gereklidir.
7. Backlink kazanılması;
İnternet site URL taranmasına engel olan hata söz konusu olduğunda, ındex talebi olan bu sayfa da baclink yani dış bağlantı kazanmak mümkündür. Baclink kazanımı durumunda, dış bağlantıların sahip olduğu DR otoriteleri ve link juice backlink kazanılan iç sayfasına aktarılması gereklidir.
Bu şekilde iletişim sağlayan arama motor botlarını taramak açısından ilgili olan internet site ve sayfaya yönlendirme yapılacaktır. Son olarak backlink kazanılan bu sayfaların sahip olacakları link otoriteleri sayesinde ilgili olan sayfanın daha hızlı olarak taranmasını ve ardından da indekslenmesi sağlanacaktır.
8. On-page kaynakları azaltarak, yükleme sürelerini artırmak;
Arama motor botları, site tarama işlemlerine web sitesi üzerine HTML tarama istekleri göndermesi ve elde edilmekte olan yanıtların kodlarına göre sayfa kaynaklarının indirilerek taranması ile başlayacaktır. Bu sebeple tarama işlemlerinin başındayken arama motor botlarının küçültülmeyen CSS dosyası ve sıkıştırılmamış görsellerini karşılaştırmak tarama bütçelerinin tükenmesine ve sitelerin index performanslarına zarar verecektir.
İnternet siteleri açısından index kontrolleri yapılırken ön bellek yapılma politikası bulunduğundan sayfa kaynaklarının azaltılarak yükleme sürelerinin arttırılmış olduğundan emin olunmalıdır.
9. Taranmasını istenmeyen sayfaların taramaya kapatılması;
Web site içindeki çeşitli varyasyonlar ile oluşturulan parametre sayfaları ve yalnızca tek işlem gerçekleşmesine sebep olan trafik talepleri bulunmayan sayfaları taramaya kapatıldığından emin olunmalıdır.
Bu durumda tarama bütçe optimizasyonu sağlanabilir ve arama motor botlarının önemli sayfalarda daha uzun zaman geçirilmesini sağlayarak verimli index performansına erişmek mümkündür.
İndex kontrolleri çerçevesinde, trafik talebi olmayan sayfaların taranmasını kapatmak açısından;
- Noindex meta etiketi,
- Canonicalised,
- Robots.txt dosyasıyardımcı uygulamalar kullanılmalıdır.
10. Duplicate içeriklerin elenmesi
Arama motoru botlarının taklit eden SEO araçları sayesinde web sitesinin dublicate içeriklere sahip olunan sayfalar tespit edilmektedir. Aynı içeriklerin farklı olan URL ile sunulan sayfalar, tarama bütçe optimizasyonlarına zarar vererek arama motor botlarının site üzerinde verimsiz olarak vakit geçirilmesine sebebiyet verecektir.
İnternet sitesi üzerinde index kontrolleri yapılırken, duplicate içeriği bulunan sayfaların özgünleştirilmesi yapılmalıdır. Özgünleştirilmeyen duplicate içeriklerin ise index kapatıldığından emin olunması gereklidir. Bu şekilde arama motor botları site içerisinde geçirecekleri zaman etkin kılınarak daha verimli index performanslarına ulaşılmaktadır.
Google İndex Nasıl Yapılır?
Google site ekleme olarak da isimlendirilmekte olan ındex taleplerinin oluşturulması web site de yer alan sayfaların Google üzerine bildirilerek ındex isteği oluşturmaktadır. Index istenmekte olan sayfaları Google üzerine bildirilmesi, bu sayfaların hemen ındex yapılacağı ya da SERP üzerine üst sırada göstereceği anlamına gelmemektedir. Index talepleri site üzerine eklenen ve henüz indeks üzerinde gözükmeyen sayfalar ya da değişiklik yapılmakta olan sayfaların Google bildirmek açsıından kullanılmaktadır. Yani bu şekilde sayfaların ne zaman ya da nasıl indexlendiğini Google botlarına kalmaktadır.
Google ındex sorgulama talebi oluşturulması için ilgili web sitelerinin Google search console hesaplarına girilerek URL Inspection alanlarına indekslere eklenmesi istenen sayfaların URL eklenmektedir. Birkaç saniye beklendikten sonrasında Search console ındex verilerine çekerek sayfaların güncel olan statüsünü göstermektedir. bu ekran üzerinde sağ da yer alan Request Indexıng üzerine tıklanarak ilgili olan URL açısından index talebi oluşturulmaktadır.
Google İndexlemesi Nasıl Yapılır?
Google index sorgulama site haritası ve backlink alma yöntemi kullanılmalıdır. Başka siteler üzerinden backlink alma sık bir şekilde kullanılmakta olan yöntemler arasında yer almaktadır. başka site üzerinden backlink alınma durumunda Google otomatik bir şekilde o sitelerin kontrol edilmesi durumunda siteyi de kontrol etmiş olacaktır. site harita kullanıldığında arama motorları ilk olarak ana sayfayı kontrol etmektedir. Diğer sayfalara ulaşım açısından site haritası kullanılmaktadır.
Site Harita: Google üzerinden hızlı index alma teknik başında sitemap kullanılması gelmektedir. Site haritalarının arama motorlarında hızlı olarak index alınmasını sağlamaktadır. Site haritası SEO açısından oldukça önemlidir. internet sitelerinin en üstlerde görüntülenmesine yardımcı olmaktadır. Hazırlanmakta olan site haritaları, site içerik ve yapılarını direk olarak arama motoruna aktarmaktadır. Site harita oluşturulmadan hızlı index alınması oldukça zordur. Bu sebeple her site üzerinde bulunması gereken özellik olarak karşımıza çıkmaktadır.
Site Hızı: Sitelerin hızlı olması index alınması açısından önemlidir. Düşük hızlara sahip web site kullanıcıları ve Google tarafınca olumsuz olarak algılanmaktadır. Bu sebeple sitelerin hızlı olması oldukça önemlidir.
Güncel Site: internet sitelerin index alması açısından güncel olunması oldukça önemlidir. Uzun zaman güncel olmayan ve de içerik eklenmeyen internet siteleri geç index almaktadır. Arama motor botları ile ilgili web sitesini ziyaret etmeyecektir. Bu durum Google sıralamalarını olumsuz olarak etkileyecektir.
Düşük Rekabetli Anahtar Kelime Kullanımı: anahtar kelimelerinin araştırılması seo kampanyası açısından önemli olan bir etkendir. Günümüz içerisinde yüksek rekabete sahip olan anahtar sözcüklerin bulunması gereklidir. Düşük rekabetlere sahip olan anahtar kelimeler, her ay iyi oranlarda aranan ve rekabetten yoksun olan anahtar kelimelerdir. Anahtar kelime araçları kullanılarak kelime ve kategorileri belirlemek mümkündür.
Google Sitemi Neden İndexlemiyor?
Google tarafından index yapılması pek çok faktöre bağlıdır. Google index sorgulama yapıldığında ındex olmaması genelde teknik sorundan kaynaklanmaktadır. Bu sorunlar arasında;
- Site haritalarının yanlış yapılanması
- Robots.txt dosyalarının hatalı olarak ayarlanması
- Yanıtlanmanın uzun sürmesi
Ancak içeriklerle ilgili olan faktörler de etkili olmaktadır. Örnek olarak içerikler kaliteli ya da özgün değilse ya da belirli değeri bulunmuyorsa, Google bunları index yapmayı tercih etmeyebilir. Google’ın internet sitelerinin neden index yapmadığını anlamak karmaşık bir süreç olmaktadır. Genel de çeşitli SEO ve teknik olan denetimleri gerektirmektedir. Sorunların köküne inilmesi ve düzeltilmesi sitelerin sıralamalarını iyileştirmek ve fazla organik trafiklerin çekilmesi açısından önem taşımaktadır. Google index sorgulama açısından ilk olarak neden sitenin indexleme yapılması gerektiği Google’a gösterilmesi gereklidir. Bu durum kaliteli ve de değerli içeriklerin oluşturulması, teknik SEO düzgün olarak yönetilmesi ve kullanıcı deneyimlerine odaklanmasını gerektirmektedir.
Google Index Nedir?
Google ındeks sorgulama; arama motor botlarının taramış oldukları internet sitelerini işleyerek dizine eklenmelerine ve veri ambarları üzerinde kayıt etmesi sürecinin tamamıdır. Botlar taranmakta olan her bir internet sitesinin içeriklerini analiz ederek anlamlandırmaya çalışmaktadır. Analiz aşaması içerisinde internet sitesinde yer alan anahtar kelimeler, içerikler, görsel ve site yapıları elementler olarak sınıflandırılmaktadır. Analiz süreci içerisinde elde edilmekte olan bilgiler dizin üzerine eklenir ve sayfalar kullanıcı olan kişilere hazır durumda arama motorlarının veri tabanlarında depolanacaktır.
Google Index Sayısı Arttırma
Google botları site üzerinde yer alan her bir sayfayı farklı tarihler üzerinde taramaktadır. Google Index Sayısı Sorgulama sayfaların güncellenme sıklık e yeni sayfa eklenme sıklığı ile doğru orantılı olmaktadır. Eğer sayfa üzerinde yorum alanları varsa ve bu alan aktif bir şekilde kullanılıyorsa sayfa üzerinde sürekli olarak güncellenen içerik bulunduğu için Google botları sayfalara sık olarak uğrayarak sürekli güncelleyecektir. Site geneli içinde ise içerik ekleme sıklıklarına göre site haritaları kontrol edilerek yeni sayfa eklenmiş olduğu fark edilerek Google üzerinde yansıtılmaktadır.
Eğer site genelinde Google botlarının sık olarak siteyi ziyaret edilmesi isteniyorsa içerik sıklıkları arttırılarak daha çok içerik eklenmelidir. Bu içeriklerin tamamen özgün olmasına dikkat edilmelidir. Kopya içerik oranları artış olursa bu durum filtreye girilmesine neden olacaktır.