Şirketlerde Dijitalleşme Örnekleri Nelerdir?
Çeşitli şirketlerde dijitalleşme örnekleri bulunmaktadır. Şirketlerde dijitalleşme örnekleri;
- Lego
Lego şirketinde yer alan şirketlerde dijital dönüşüm örnekleri ilk olarak 1997’de video oyun pazarı ile gerçekleşmektedir. O zamandan sonra oyun ve blok satışlarını etkilemekte olan marka tanıtımlarının önemli bir gerekçesi olmuştur. Oyunların büyük bir kısmının ücretsiz olma durumu bireylerde ürün özendirme etkiyi arttırmaktadır. Aynı zamanda 3D baskı yapılma seçeneği sunmakta olan Lego firması, bu adımla kendini geliştirmesiyle ses getirmiştir. Müşterilerin ürünlerinin kendilerinin oluşturmasına olanak tanımaktadır. Müşterilerin yenilikçi fikirlerden faydalanması açısından patent başvurusu yapmaktadır. Ayrıca lego firması müşteri fikirlerini bir araya toplamış olan internet sitesi de oluşturmuştur. Bu şekilde müşteri memnuniyetini ve güvenini kazanmaktadır.
- Ikea
Mobilya şirketi olan İkea, geleneksel bir organizasyonun modern dönüşüme geçişini gösteren en iyi örnektir. Ikea, yeni teknolojileri sayesinde müşterilerin alışveriş deneyimlerini en iyiye götürerek optimize sağlamaktadır. İkea 2017 de TasRabbit uygulamasını satın almıştır. Ikea’dan alınmış olan mobilyaların kurulumu açısından ya da teslim sürecinde kişilerin aranmasını sağlayan internet sitesidir. Bu şekilde internet sitesinden yararlanarak sunmuş olduğu hizmetlerden internet üzerinden kolaylıkla yararlanılmaktadır. Ikea ayrıca dijitalleşme sürecinde akıllı ev projesi uygulama kararı almıştır. Müşterilerin ürünleri hakkında detaylı fikir sahibi olmaları açısından ıkea place sayesinde artmış gerçeklilik ile müşterilere sunulmaktadır. Bu şekilde müşteri memnuniyetini büyük oranda sağlamıştır. Bu şekilde güven sağlanmaktadır.
- Microsoft
Microsoft yazılım bu zamana kadar gücünü BOX ve de OEM sürümlerinde satılmakta olan Windows işletim sistemlerinin yanında geleneksel Office programından almaktadır. Ancak şirket yalnızca Microsoft odaklı olarak değil, dijital dönüşüm kapsamı içerisinde müşteri odaklı olmak açısından çeşitli çalışmalar gerçekleştirmektedir. İpad’ler için Office programlarının sağlanmasını gerçekleştirerek mobil olan cihazlara geçiş gerçekleşmiştir. OneDrive gibi çeşitlihizmetler geliştirip müşterilere sunmaktadır. Bunların yanında Amazon ve de Red hat gibi ortaklıklar kurmuştur. Ayrıca şirketler Linkedın ve Github gibi ürünlerin de satın alarak kendini geliştirmiştir.
- Nıke
Spor ayakkabı sektör içerisinde marka olan Nıke dijital dönüşüm kapsamında, mobil cihazlar üzerinde çeşitli çalışmalar yapmaktadır. Nıke yapmış olduğu uygulama ile ayakkabıları tarama yaparak 13 veri noktası oluşturmakta olan haritaya göre kullanıcılar için en uygun ayakkabı seçimleri yapmaktadır. Nıke SNKRS uygulama sayesinde satışlarında ciddi artış oranları yakalamıştır. Yapmış oldukları çalışmalar sayesinde ayakkabılar dijital ortama taşınarak çalışanların da hızlı ve de verimli olmasını sağlamaktadır.
- Adobe Creative Cloud
Adobe şirketi kazancının büyük bir miktarını Adobe Photoshop gibi lisanslı olan ürünler ile sağlamaktadır. 2008 senesinde durgunluk yaşamakta olan Adobe sonrasında yıllık ve de aylık abonelik oluşturmaya dayalı olan bir modelleme oluşturmuştur. Pazarda zirvede olmak için hizmet kalitesini katlamıştır. Yeni oluşturulmuş olan bu ürün hem mobilde hem de masaüstünde sorunsuz olarak çalışmaktadır. Bulut sistem içerisine kayıt olarak her yerden erişilmektedir.
- Caterpillar
Caterpiller dünya da inşaat ve maden ekipmanları, motor, elektrikli lokomotif ve endüstriyel üreticidir. Caterpillar Financial Sevicec sayesinde dijital dönüşüm yoluna gitmiştir.
- Dominos
Şirketlerde dijital dönüşüm örneği olarak sunulan ve teknoloji kullanımları açısından Dominos firması, doğru bir örnektir. Müşterilerin için pizza takip teknolojisini oluşturmuştur. Sonrasında müşterilerin siparişlerini kolaylıkla vermeleri açısından mobil uygulama yapmıştır. 2015 senesinde Anyware ürünü ile dijitalleşmeye adım atmıştır.
- Netflix
Müşterilerin deneyimleri ilerledikçe hizmet verilen alanların da genişlemesinin sağlanması gerekmektedir. Netflix daima sunduğu hizmeti geliştirmeye çalışmıştır. Üretimde dijitalleşme de müşterilerin ihtiyaçları doğrultusunda dijital araç yöntemi ile ön plana çıkmayı başarmıştır.
- Spotify
Spotıfy uygulamasına giriş yapıldığında basit uygulama olarak ortaya çıkmaktadır. Sevilen şarkıların dinlenmesi açısından kullanılmaktadır. Spotify üzerinde dijitalleşme de tahmin algoritma ve bağlantılar arasında iletişim kurulmaktadır. Tüm bunları dijital dönüşüm sayesinde gerçekleştirmiştir.
Şirketlerde Dijitalleşme Nedir?
Dijital dönüşüm toplum ve ekonominin dönüşümü açısından kullanılmakta olan bir terimdir. Analog teknolojiden soyutlanarak dijital teknolojiden karakterize edilerek bilgi çağına geçilme aşamasıdır. Teknoloji hızla gelişmektedir. Bu sebeple dijital dönüşüm gerçekleşme durumu da kaçınılmaz olmaktadır. Geleceğin şekillendirilmesi ve hayatın daha kolay olması için dijital dönüşüm günümüzde artık bir seçenek olarak değil aynı zamanda ihtiyaç olarak da karşımıza çıkmaktadır.
Dijitalleşme ve dijital dönüşüm anlam olarak aynıdır. Dijitalleşme amacı olarak dijitale dönüşme sürecinden faydalanılarak işletmeyi iyileştirmektir. Dijital teknoloji kazanç elde etmek ve işleri iyileştirmek açısından yapılmaktadır.
Eğitim, sağlık ve sanat gibi pek çok alan içerisinde dijital dönüşümlerin sağlamış oldukları yararlardan faydalanılmaktadır. Hızla değişerek gelişmiş olan teknolojilerin sağlamış olduğu sayısız olanak ve beraberinde getirmiş olduğu toplumsal gereksinimlere daha verimli karşılık oluşturulması için dijital dünyaya geçilmesi gereklidir. sonuç olarak oluşan ihtiyaçlara iyi birer çözüm oluşturulması açısından dijital olan çağa uyum sağlanması insanların yararına olmaktadır. İş performanslarının geliştirilmesi açısından uygulamadan kaçmak firmaların zararına olmaktadır.
Firmaların gelişim ve yeniliklere açık olması oldukça önemlidir. Çünkü öğrenme her zaman her anda var olmaktadır. Öğrenme hiçbir zaman son bulmaz. Kendilerini yeniliklere kapatmış olan şirketler kazanç elde edememektedir. Gelişen teknolojiye uyum sağlanması kazandırıcı olan bir süreçtir. Çeşitli teknolojinin hayatlarımıza dahil olması için yaşam şartlarında değişim yapmak gerekmektedir.
Dijitalleşme Nedir Örnekleri?
İşletme dinamik ve kültürel olan ihtiyaçlar farklı bulunsa da tüm dönüşüm süreçleri benzer olmaktadır. Global ya da yerel ekosistem içerisinde başarılı olan dijital dönüşümlere imza atmakta olan işletmelerin bazıları;
- Fiziksel olan satışlardan online satışlara geçiş yapılması
- İç görü ortaya çıkarmak açısından iş analitiklerine yapay zeka ve makine öğrenimlerine yerleştirilmesi
- İşletme içerisinde veri merkezleri içerisinden bulut bilişimlerine adaptasyon süreci
- Çalışanların online olarak çalışmalarını sağlayarak çalışan deneyimlerin iyileştirilmesi
- Ürün tasarım ve hizmetlerin iyileştirilmesi için sanal gerçeklik ve arttırılmış olarak sağlanan gerçeklikten yararlanma
- Verimli olmak ve iş süreçlerinin optimize edilmesi için analitiğin kullanılması
- Müşterilerin şirketle cep telefonlarından iletişim kurmalarını sağlamakta olan uygulama oluşturulması
- Konvansiyonel pazarlama yöntemlerinin yerine pazarlama ve sosyal medya stratejilerin geliştirilmesi
- Finans sektörü içerisinde dijital dönüşüm gerçekleştirme
Finans sektörleri şirket dijitalleşme süreci içerisinde ön plana çıkmakta olan alanlar arasındadır. Finansal olarak yenilik, finansal kurumların ötesine geçmekte olan fırsatlar sunarak tüm ekonomilere hizmet etmektedir. Dijital dönüşüm banka, şirketlerin yatırım fon ve kurumların ürünlerinde içyapısında, operasyonel süreçlerde, yönetimsel uygulamalar üzerinde müşteri ve dağıtım kanalları üzerinde yeni etkileşimlerin oluşmasını kapsamaktadır. Türkiye de öne çıkmakta olan kurumların başında bankacılık yer almaktadır. Bankacılık dijital dönüşüm açısından verilmekte olan çok iyi örnekler bulunmaktadır. Bu anlamda mobil bankacılık ve dijital bankacılık uygulaması günümüzde ön plandadır.
Dijitalleşme Süreci Nedir?
Kurumsal olan şirketler, iletişim içerisinde bulundukları iş paydaş, müşteriler ve tedarikçileri ile dijital dönüşüm örnekleri ile online ortam içerisinde iletişimdedirler. Bazı şirketler bunu SAP, Canias, ERP, MS Dynamic ya da kendi yapmış oldukları programlarda CRM programları üzerinden sürdürmektedir. Eski ismiyle otomasyon olarak bilinmekte olan bilinmekte olan analog kayıtlar, dijitalleşme süreçleri ile beraber online ortamda işlenme durumu gündeme geldiğinde e-hizmet sistemi ile beraber süreçlerinde dijital ortamlara aktarılma süreci hızlanmıştır.
Şirketlerde dijitalleşme konusunda ilk olarak akıllara yazılım ve teknolojinin dönüştürülmesi gelmektedir.
Dijital dönüşüm süreçleri ve dijital dönüşüm tek yönlü değildir. Şirketlerde dijitalleşme günümüz teknolojilerinin kullanılarak daha verimli bir işleyiş sağlanması ve otomasyon oluşmasını sağlarken, dijital dönüşüm firmalarınca verilmekte olan servislerin gelişmesini, gelişen bu hizmetle de verimli bir sürece adım atıldığı görülmektedir.
Dijital dönüşüm süreçlerinin 3 ana unsuru bulunmaktadır. Sakin olunması, doğru olan kararların alınması ve hızlı hareket edilmesi Dijital dönüşümler açısından paket bulunmamaktadır. Dijitalleşmeye ayak uydurulması açısından dijital dönüşüm konumlandırılmasının yapılması ve dijital dönüşüm haritalarının belirlenmesi gereklidir. Sonrasında ise dijital dönüşüm ihtiyaçlarına uygun olan uygulama ve dijital dönüşüm için gerekli olan adımların atılması gerekmektedir.
Bu sebeple şirketlerde dijital dönüşüm örneklerin sürekli olarak değişim faktörlerinin varlığının kabul edilmesi, analizlerinin yapılması, planlanması, yönetilmesi ve uygulamalarının hızlandırılması açısından çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Dijitalleşme Ne İşe Yarar?
Dijitalleşme çağında pek çok avantajı bulunmaktadır.
- Operasyon verimliliğinde artması
Üretimde dijitalleşmenin ortaya koymuş olduğu verimlilik ve uzun vade içerisinde işletmeler açısından daha fazlasını yaratmaktadır.
- Operasyon giderleri içerisinde azalma
Dijital otomasyonların sonucu ile çıkan verimlilik aynı zamanda giderlerin de akıllıca yönetilmesini sağlamaktadır. Bulunan maksimum işin az insan gücü kullanılarak yapılmasına olanak sunmakta olan dijitalleşme süreci operasyonların karlılık oranlarının arttırılmasına yönelik bulunan avantajlarını içermektedir.
- İnsan kaynaklı olarak yapılan hataların ortadan kalkması
Yazılım ve robotik olan otomasyonlarının iş süreçlerine dahil edilmesi ile beraber insan kaynaklı olarak ortaya çıkan sorunlarda beraberinde azalacaktır.
- Yüksek seviye içerisinde operasyon sürdürülebilir olması
İşletme içerisinde entegrasyonun sağlaması açısından olan robotik otomasyonların ve en üst düzey seviye de bulunan yazılım desteklerinin de kesintisiz olarak çalışma durumu, insan kaynaklı olarak ortaya çıkan kesintilerin de önüne geçmektedir.
- İş modelinde tutarlılık
Yazılım destekli olan OKR iş modeli, her zaman daha tutarlı olan performans göstermektedir. ortaya çıkmakta olan hata sorunların ya da kesintilerinin aza indirilmesine ve bu şekilde de daha tutarlı olan bir iş sürecinin oluşmasına neden olmaktadır.
Günümüz içerisinde değişmekte olan piyasa şartlarından ötürü sektör ihtiyaçlarının evrilmesi sonucunda dijital dönüşüm etkileri güçlüdür. Bu sebeple de pek çok işletme dijitalleşme operasyonlarına katkı sağlayacaklarına inanmaktadır.
- Otomasyon
Çalışanlara katma değer harcamaları açısından zaman kazandıran hatırlatma, rapor ya da iş süreç yönetimleri gibi.
- Anlık olarak analiz etme imkanı sunulması
Dijitalleşme de iş süreçleri hakkında pek çok bilgi elde edilmektedir. Bilgi açısından kağıt ya da elektronik tablo kullanmakta olan geleneksel iş yapma yöntemlerinin aksine, işlemler analiz edilebilir ve geliştirilebilir ve sürekli bir şekilde iyileştirilmesini sağlayan etkiler ölçülebilir. Başka bir yandan dijital dönüşüm uygulanmıyorsa, herhangi bir ticari işlem iyileştirilmesi açısından zaman alan ve bir kez iş analizi yapılmalıdır. Çünkü gelecekte her koşul değişebilir.
- Daha etkili yönetim sağlanması
Bir şey ölçülmezse yönetilmeyecektir. Bu sebeple işlerde metrikler ne kadar ölçülürse bu durum daha iyi bir şekilde yönetilecektir. Bu sebeple, iş operasyonları açısından daha derin bir dijital dönüşüm kullanılmasını düşündürecektir.
- Yapay zeka kullanılarak desteklenen iş zekası
Verilerin sürekli olarak analizini yapan ve her süreç açısından yeni stratejiler oluşturan bir dizi akıllı olan iş analist görevlileri ile çalışılması olarak düşünülebilir. Bu şekilde şirketler hangi stratejiye uyarlanacağına karar verilecektir ve ardından sonuçların belirli bir süre sonrasında değerlendirilmesini sağlamaktadır. Bu durum büyük kazançların sağlanması açısından güçlü olan bir yöntemdir.