Kurumsal Kimlik Nedir ve Nasıl Oluşturulur?
Kurumsal kimlik, satışta bir kurum veya işletmeninin kendisini görsel öğeler kullanılarak somut hale getirmesi ve imaj oluşturmasına denir. Kurumun markalaşma sürecine yardımcı olmaktadır. Kurumsal kimliğin oluşturulmasında logolar ve renk şeması katkı sağlamaktadır. Kurumun hedef kitlesiyle iletişim kurabilmesi, onların ilgisini çekebilmek kurumlar için oldukça önemlidir. Kurumsal kimlik de kullanıcıların markaya olan güvenini arttırmaktadır. Kurumsal kimlik oluşturmak için firmalar özenli olarak yapmalı ve kurumsal kimlik açısından uzman olan kişilerden yardım alarak çalışma yürütülmelidir.
Diğer yandan kurumsal kimlik firmaların iç ve dış dünya tarafından görünmekte olan yüzdür. Kurumsal kimlikler firmalar tarafından ortaya çıkan kimlik karmaşasını yok etmektedir. Aynı zamanda profesyonel olarak tasarlanan kimlikler prestij ve saygınlığı arttırmaktadır. Ayrıca etkili yani akılda kalıcı olarak oluşturulmuş olan kimlikler firmalar tarafından da özümsenmiş olduğunda, müşterilerin gözünde de firmaya olan güven artacaktır. Bu durumda firma kişilerin akıllarında daha fazla kalacaktır.
Kurumsal kimlik oluşturma aşamasında firmalar kurumsal kimlik tasarımlarına özen göstermeliler. Bunun açısından da alanında uzman olan kişiler ile çalışılması gereklidir. Çünkü kurumsal kimlikleri artık imza görevi üstlenecektir. Bu durumda bir kez kullanıldıktan sonrasında insanlar oluşturulmuş olan kurumsal kimliklerle firmaları kafalarında bağdaşlaşma yaptıktan sonrasında firmalar açısından tekrar bir kurumsal kimlik oluşturulması oldukça zor ve de zahmetli olan bir süreçtir.
Kurumsal Kimlik Nedir?
İş dünyası içerisinde kalıcı olarak yer edinmek isteyenler kurumsal kimlik oluşturmak istemektedir. Kurumsal kimlik; herhangi bir kurum ya da işletmenin kime ait olduğunu göstermekte olduğu görsellerdir. Başka bir anlamda işletmelerin ya da firmaların kurum hakkında bilgi vermekte olan tanıtıcı görseller olarak tanımlanması mümkün olmaktadır. Kurumsal kimlik süreci içerisinde işletmelerin beklentileri ve ihtiyaçları da dikkate alınacaktır. İşletmelerin dışarıdan nasıl görünmek istedikleri belirlenerek buna uygun olan kurumsal kimlik ögeleri oluşturulmalıdır.
Kurumsal kimlik markanın kendini nasıl göstermiş olduğu bakımdan oldukça önemlidir. Herhangi bir marka; kurumsal kimlik edinme adımını tamamlayarak kurumların geniş olan kitleler tarafından tanınmalarını sağlarken kolay şekilde akılda kalmasını da sağlamaktadır. Kurumsal iletişim, görsel detaylarla beraber kurumsal davranışın bir araya gelmesiyle birlikte kurumsal kimliği oluşturmaktadır. Hedef kitle karşısında firmanın bir kurumsal imajı olmaktadır. Kurumsal imajın yansıması olumlu olduğu durumda kurumların prestij ve de itibarı da artmaktadır.
Kurumsal Kimlik İçinde Neler Var?
Kurumsal kimlik içerisinde sadece logo tasarımı ve kartviziti bulunmamaktadır. Profesyonel olan grafik tasarımları ile oluşturulmakta olan görsel iletişim elemanlarını da kapsamaktadır. Bunlar içerisinde,
- Kurum ismi
- Logo ve de temsil eden semboller
- Renk skala
- Fontlar
- Markayı özetleyen Slogan
- Sosyal medya platform paketleri
- Antetli bulunan kâğıt ve kartvizit baskısı
- İlan kağıtları ve kaşeler
- Tabela, poşet ve kişisel ürünleri içermektedir.
Kısaca markaları temsil etmekte olan tabeladan ufacık bir ürüne kadar her öğe kurumsal kapsamında yer almaktadır. Gün geçtikçe dijital dünya içerisinde kurumsal kimliklerin yenilenerek hedef kitlelere karşı şekilde ticari duruşlarını güçlendirmek açısından da kimlik oldukça önemlidir.
Kurum Kimliği Nasıl Oluşur?
- Marka adının oluşturulması gereklidir.
Marka adının olması kurumsal kimliğin oluşturulması aşamasında ilk adımdır. Güçlü ve de akılda kalıcı bir isim belirlenerek başarının yakalanması mümkün olmaktadır. Marka adı seçilirken kolay telaffuz edilme durumu ve görsel ögelerin marka içeriği ile uyumlu olması beraber hoş bir görüntü oluşturulmasına dikkat edilmesi gereklidir. Marka isminin kolay telaffuz edilmesi akılda kalıcılık durumunu da arttırmaktadır.
- Logo tasarımı yapılması gereklidir.
Kurumsal kimlik oluşturulmasında ad belirlenmesinden sonrasında en önemli olan yer logo yapılmasıdır. Marka adımını hızlandırmak açısından logo tasarım yapmak gereklidir. Logo tasarımlarında logo renkleri ve yazı fontlarında nelerin kullanıldığı oldukça önemlidir. Müşterilerin ilgilerinin çekilmesini sağlayacak olan logolar ürün ve hizmetlere de ilgi oluşmasını sağlamaktadır. Logo yapılması açısından bu sebeple yetkili kişilerden yardım alınmalıdır.
- Markayı özetleyen sloganının oluşturulması gereklidir.
Marka sloganları firmayı en iyi özetleyen kelimelerden oluşması gereklidir. Marka sloganlarının iyi olarak seçilmesi kimliklerinin de güçlenmesini sağlamaktadır. Kurumsal kimliklerin güçlenmesiyle beraber Pazar potansiyelleri de artmaktadır. Marka sloganları oluşturulurken kesinlikle sloganlar üzerinde prestij ve güven içeren terimlerin bulunması oldukça önemlidir. Güçlü marka sloganları akılda kalan ve olumlu olarak etki yaratacağından dolayı müşterilerin ilgisini taze tutacaktır.
Diğer kurumsal kimlik ögeleri arasında;
- Kartvizit kartlar
- Markayı özetleyen PowerPoint sunumları
- Tabela ve ev kısa filmler
- Tanıtım Broşürleri
- Tanıtım Reklamları yer almaktadır.
Kurumsal kimliklerin güçlenmelerini sağlayacak olan çalışmalar pazarın genişlemesine ve müşteri sayısının artmasına yardımcı olmaktadır. Kurumsal kimliğin doğru ve başarılı olarak gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.
Kurumsal Kimlik Çeşitleri Nelerdir?
Temel anlamda 3 çeşit kurumsal kimlik çeşidi bulunmaktadır. Bu kimlik çeşitleri;
- Bütüncül kimlik;
Markalara ait her alan içerisinde aynı göstergelerin kullanılmış olduğu kimlik türüdür. Bu markalara Shell örnek verilmektedir.
- Onay ve desteklenmiş olan kimlik;
Kurumlara bağlı olan şirketlerin kendi kimliklerine sahip oldukları ve farklı alanlar içerisinde faaliyet göstermiş oldukları ancak tek kuruma bağlı oldukları kimlik türleridir. Üst kimlik de bulunmaktadır. Genellikle çoğu kimlik üst kimlikleri kullanmayı tercih etmektedir. Bu kimlik türünde yer alan firmalar arasında Koç ve Sabancı bulunmaktadır.
- Marka kimliği
P and G gibi çok uluslu bulunan şirketlerin sık olarak tercih ettikleri kimlik türüdür. Kurumlar içerisinde her birinin farklı kurum kimlikleri ve imajları bulunmaktadır. Sektör içerisinde birbiriyle rekabet durumundadır ancak P&G markasındaki gibi hepsi üst kurumlara bağlıdır.
Kurumsal Kimlik Tasarımı
Kurumsal kimlik tasarımları firmaların her ortam içerisinde temsil eden ve müşterilerin firma ya da markanın akılda kalıcı olarak tanınmasını sağlamak açısından yapılmakta olan çalışmaların tümüne verilmekte olan isimdir. Profesyonel olarak kurumsal kimliğe sahip olan firma güvenli profil oluşturmaktadır. Kurumsal kimlik tasarımlarının temelini logo, amblem ve de renkler oluşturmaktadır. Diğer yapılmakta olan çalışmalar bunların temelinde şekil almaktadır. Firma ya da markaların imajlarının doğru olarak yansıtılması açısından kurumsal kimlik tasarımlarına önem verilmesi gereklidir. Bu sebeple son derece deneyimli bir firma ile çalışılması gereklidir.
Kurumsal Kimlik Neden Önemlidir?
Kurumsal kimlik;
- Markaların gerçek kimliklerini en iyi durumda dışarı yansıtmalarını sağlamaktadır.
- Markaların toplum ve kullanıcıların gözünde belirli olan imaja sahip olunmasını sağlamaktadır.
- Markaları rekabet alanında öne çıkmasını sağlamaktadır.
- Marka çalışan kişilerin aidiyet duygularının oluşmasına ve gelişmesine yardımcı olmaktadır.
- Kurumsal ögeler oluşturulunca Türk patent ve marka kurumu tarafınca alınmakta olan belge sayesinde koruma altına alınması gereklidir. Bu şekilde firmalara ait olan görsellerin üçüncü kişiler tarafınca satılma ve çoğalmalarının önüne geçmektedir. Başka bir şekilde markaların kimlik öge ve özgünlük durumlarını kanıtlamaktadır.
Kurumsal Kimlik: Patent ve Marka Tescili Alınmasının Önemi
Markalar işletme sektörü içerisinde bulunan diğer işletmelerden farkını ortaya çıkarmaktadır. Pek çok tüketici, ürün ya da hizmetler satın alırken güvenilir bulunan markaları tercih etmektedir. Markaların kendileri kadar önem taşımakta olan diğer durum ise markaların korunmasıdır. Başka bir şekilde markaların tescil edilmesi oldukça gereklidir. Marka tescilleri işletme marka haklarının korunması ve üçüncü kişilerce yapılması muhtemel olan kopyalama durumlarının önüne geçmesi adına önem oluşturmaktadır.
Türk patent ve marka kurumları, Türkiye üzerinde marka tescilini veren kurum olarak dikkat çekmektedir. Kurumsal kimlik unsurları arasında yer alan olan logo ve daha pek çok detay bir araya gelerek Bu tasarım ögeleri Türk Patent ve Marka kurumu üzerinden alınan bir belge sayesinde korunması gereklidir. Bu şekilde kurumsal kimlikten en iyi oranda verim alınmaktadır.
Kurumsal Kimlik Tasarımı Fiyatları Ne Kadar?
Markaların kurumsal kimlik tasarımları içerisinde süreçler oldukça farklıdır. Bu sebeple her tasarım için tek fiyat algısı oldukça yanlıştır. Grafik tasarımcıların çalışma süreleri, yapılacak olan deneyimler farklı bulunacağından dolayı proje özelinde değerlendirilerek fiyat oluşturulması daha doğru olmaktadır.
Kurumsal kimlik tasarım konularında grafik tasarım okumakta olan öğrenciler ile yapılan anlaşmalar bütçe daha düşük olacaktır. Ancak yapılan çalışmanın profesyonellik durumu tartışılacaktır.
Kurumsal kimlik tasarım açısından firmalar tarafından verilmekte olan fiyatlar ortalama olarak şöyledir;
- Öğrenci olan grafik tasarım uzmanları, 500 TL ile 1500 TL arasında
- Freelance 1-2 yıllık çalışma deneyimi olan grafik tasarım uzmanları: 1000 TL ile 2500 TL arasında
- Freelance 5 yıllık çalışma deneyimi bulunan grafik tasarım uzmanları: 1500 TL ile 4 bin TL arasında
- Grafik tasarım hizmeti veren firmalar: 2 bin TL ile 7 bin TL arasında
- Kurumsal kimlik ajansları: 5 bin TL ile 50 bin TL arasında
- Dünyaca ünlü olan grafik tasarım uzmanları ve ajanslar: 50 bin TL ile 1 milyon TL arasında yer almaktadır.
Kurumsal kimlik tasarımlarında kişilerin ihtiyaçları daha çok fiyatı belirlemektedir. Fiyatlar ortalama olarak;
- Temel ihtiyaç paket içerisinde, promosyon ve de resmi evraklar ile ilgili olan kurumsal kimlik 3 bin TL ile 8 bin TL arasında
- Resmi evraklar, temel ihtiyaçlarla beraber, promosyon, dijital olan ihtiyaçlar, profesyonel olan öge ve ofset baskı reklam ile medya ögelerine yönelik olan kurumsal kimlik açısından 6 bin TL ile 15 bin TL arasında fiyat verilmektedir.
Kurumsal Kimlik Tasarımı Fiyatlarını Neler Etkiler?
Hizmet alınan grafik tasarımcılar ya da ajansların kurumsal olarak kimlik tasarımlarına yaklaşım göstermeleri oldukça önemlidir. İlk olarak projelerin tamamlanma süreci kurumsal kimlik yapım fiyatlarının oluşmasında etkisi olmaktadır.
Profesyonel olarak çalışmayan ajanslar kurumsal olan kimliğe yalnızca logo ve resmi evraklar üzerinde uyumlu bulunan renkler olarak bakmaktadır. Bu süreç içerisinde deneyimli olan ajanslar kurumsal olan kimliklerin markaların müşteri ilişki, pazarlama strateji ve satış rakamlarının etkileyecek olan önemli bir parametre olarak değerlendirme gerçekleştirmektedir.
Kurumsal kimlik çalışmalar birkaç saniye içerisinde ya da 1-2 gün içerisinde tamamlanmaktadır. Deneyimli ekipler ile en az 1-2 ay sürmekte olan sürekli devam etmekte olan çalışma olarak görülmektedir.
Kurumsal Kimlik Tasarım Aşamaları
Kurumsal kimlik tasarlama yapılırken firma ve tasarımcılar genel de üç aşama da yapmaktadır. Bunlar;
- İlk olarak yapılacak olan işler belirlenmelidir. Firmalar tasarımcılara hangi ürünleri istemiş olduklarını, nelerin ön planda olması gerektiğini ve firmaların genel olan özelliklerini iletmektedir. Tasarımcıların firma isteklerine uygun bir şekilde güncel olmalarını da göz önüne alarak tasarımlar üzerinde çalışmaktadır.
- Sonrasında tasarımcılar üzerinde çalışmış oldukları işleri firmalara sunarak onaylarını almaktadır. Bu aşama içerisinde gerekirse firmaların önerilerine uygun olan düzenleme ve çalışmalar yapmaktadır.
- Son olarak tasarımcı olan firma üzerinde anlaşmış oldukları çalışmalar açsından da basım ve dağıtım süreçleri başlamaktadır.